JAHODOVÝ DEN
Další příjemné odpoledne v naší škole jsme strávili v pátek 9. 6. 2017. V rámci projektu MENU PRO ZMĚNU uspořádal Ekotým spolu s RC Ferda Jahodový den, který se celý nesl v duchu propagace lokálních a sezónních potravin.
Žáci jednotlivých tříd si připravili různé aktivity a výrobky, které si mohli návštěvníci vyzkoušet či zakoupit. A bylo opravdu z čeho vybírat! Mohli jste poznávat ovoce a zeleninu hmatem, skládat puzzle a příběhy, poznávat byliny, vyrobit si vodní mlýnek či si vyzkoušet, jak moc znáte pěstitele a chovatele z našeho okolí. V nabídce byl také skvělý jahodový koktejl, neodolatelné wafle se šlehačkou a jahodami, výborný jahodový puding, úžasné jednohubky, chlebíčky, několik druhů domácího medu a vlastnoručně vyrobená jahodová marmeláda. Komu nestačilo ochutnávání na stáncích, mohl se jít občerstvit do Jahodové kavárny. Zde jste si mohli vybrat z mnoha druhů velmi chutných jahodových moučníků. Neméně důležitou součástí našeho dne byla ochutnávka vzorků jahod z různých lokalit (Španělsko, ČR) a hlasování o nejchutnější jahodu. Příjemným zjištěním bylo, že vyhrál vzorek z České republiky, a to z oblasti středních Čech.
A proč vlastně dávat přednost lokálním a sezónním potravinám? Přispíváme tím k omezování zbytečného přepravování plodin, které spotřebovává energii - na přepravu 1 kg jahod k nám je v zimě potřeba až 5 litrů paliva. Přispíváme také ke snižování emisí skleníkových plynů způsobujících klimatické změny. Jakoukoliv potravinu po celý rok si můžeme dopřávat díky jejich pěstování ve vytopených sklenících (spotřeba energie). Nebo to také může znamenat, že jsou tyto potraviny staré několik měsíců a byly určitým způsobem ošetřeny (fungicidy nebo voskováním), aby se zpomalil proces jejich stárnutí.
Naše společné odpoledne přispělo nejen ke zvýšení povědomí o této problematice, ale pomohlo také potřebným. Peníze z prodeje moučníků v kavárně a z prodeje žákovských výrobků, celkem 4 426 Kč, byly totiž věnovány na Nadační fond dětské onkologie KRTEK.